Bugun...



EMEKLİ MERAKLA BEKLİYOR

Ağustos ayı enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte yılın ikinci altı aylık dilimi için emeklilerin alacağı 2 aylık zam farkı belli oldu. Peki yıl sonu enflasyon beklentilerine göre emeklilere ne kadar zam yapılacak.


Tarih: 04-09-2024 08:21

EMEKLİ MERAKLA BEKLİYOR

Milyonlarca memuremekli ve çalışanı ilgilendiren ağustos ayı enflasyon rakamları geçtiğimiz gün açıklandı. Enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 2,47 arttı. Yıllık enflasyon ise 61,78'den yüzde 51,97'ye geriledi. Böylelikle emeklilerin alacağı temmuz ve ağustos aylarına ilişkin zam farkları belli oldu.

İKİ AYLIK ZAM FARKI BELLİ OLDU

Merkez Bankası (TCMB) yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak korurken, enflasyon tahmininde tepe nokta yüzde 42 düzeyinde. Ağustos ayında yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43.31 olarak belirlenmişti. Peki yıl sonu enflasyon tahminlerine göre emeklilere ne kadar zam yapılacak? En düşük emekli maaşı için beklenti ne?

Konuyla ilgili merak edilenleri açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Ağustos ayı enflasyonunun belirlenmesiyle birlikte iki aylık enflasyon farkı yüzde 5.78 olarak belirlendi. Yani artık emeklimizin iki aylık zam farkı olan yüzde 5.78 cebinde diyebiliriz.

YIL SONUNDA EMEKLİLERE NE KADAR ZAM FARKI DOĞACAK?

Emekli zammının belli olmasına 4 ay daha var. 4 ay boyunca yüzde 2 civarında bir enflasyon farkı olursa yüzde 15'lik enflasyon farkı doğacak diyebiliriz.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Önceki dönemde en düşük emekli maaşı 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye yükseltildi. Yüzde 24.73'lük enflasyon farkı vardı, yüzde 25'lik artış yapıldı. En düşük emekli maaşına yapılan artış sınırlı kaldı. Bu dönemde en düşük emekli aylığına yüzde 15 oranında zam yapılırsa 14 bin 345 TL yapar. Yüzde 20 oranında zam yapılırsa bu durumda en düşük emekli maaşı 15 bin TL'ye yükselir.

Emeklilere enflasyon farkının yüzde 15 olarak belirleneceğini tahmin ediyorum ancak en az 5 puan refah payı artışı yapılmasıyla birlikte yüzde 20 artışla en düşük emekli aylığı 15 bin TL olarak belirlenebilir. Kalan 4 aylık enflasyon verisi açıklanmadığı için 15 bin TL'nin üzerini konuşmak şu an için erken, ancak en az 15 bin TL düzeyinde olması gerektiğini düşünüyorum."




Kaynak: Bursada bugün

Editör: DOĞAN ERTAN

Bu haber 96 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI