SSK ve Bağkur emeklileri için 4 aylık artış oranı kesinleşti. Geride iki aylık veri kaldı. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar zamlanacak?
Yıl sonuna doğru yaklaştıkça milyonlarca memur ve emekli ocak ayında ne kadar zam alacağını merak etmeye başladı. Yıl sonu enflasyonuna ilişkin beklentiler de gün geçtikçe şekilleniyor. Merkez Bankası raporunda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 44'e yükseltmişti. Merkez Bankası tarafından son yapılan Piyasa Katılımcıları Anketi'nde ise yıl sonu enflasyon beklentisi 44,81 oldu.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta maaşlarla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Erdoğan, "Geçen sene enflasyon yüzde 65'ti. Bu sene biz yüzde 49 zam verdik. Ekim ayı itibarıyla enflasyon yüzde 49'un altında. Yani yılı da Merkez Banka'mızın tahminlerine göre yüzde 44 civarında bir rakamla tamamlayacağız. Özetle biz ne emeklimizi ne memurumuzu ne asgari ücretlimizi, toplumun hiçbir kesimi enflasyona ezdirmeyeceğiz."
Peki enflasyon beklentilerine göre ocakta emekliler ne kadar zam farkı alacaklar? Kök aylığı 12 bin 500 TL'nin altında olanların maaşlarını Hazine en düşük emekli aylığına tamamlıyor. Yeni dönemde de kök maaşı belli bir tutarında altında olanlar yeterince zam alamayacaklar. Peki kök aylıklara düzenleme olur mu? En düşük emekli ve memur maaşı ne kadar olacak? Refah payı gündeme gelir mi?
Konuyla ilgili merak edilenleri açıklayan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2024 yıl sonu enflasyon tahminini %42 ile %46 arasındaki medyan sayısı olan %44 olarak revize etmiştir. İlk altı aylık enflasyon %24,73 olarak netleşmişti. Bu veriler ışığında üçlü bir tahminde bulunabiliriz.
Eğer yıl sonu enflasyonu %42 çıkarsa maaş farkı %13,85,
Eğer yıl sonu enflasyonu %44 çıkarsa maaş farkı %15,45,
Eğer yıl sonu enflasyonu %46 çıkarsa maaş farkı %17,05 olacaktır.
Dipnot olarak belirtmek isterim ki yaptığım hesaplamalar doğrultusunda yıl sonu enflasyonun %42 çıkması için özellikle Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verisinin %1 çıkması gerekmektedir. Bu ihtimali biraz uzak görmekteyim.
Evet, özellikle 12.500 TL taban aylıkta bir düzenleme beklemekteyim. Hatırlarsanız taban aylığın 10 bin TL olduğu dönemde yaklaşık 3 milyon 800 bin emeklimiz aynı sorunla karşı karşıya kalmıştı. O zaman 10 bin TL'lik taban aylığı 12 bin 500 TL'ye yükseltildi. Yine üçlü bir formül üzerinden ek ödeme dahil kök aylığı belli bir rakamın altında kalanlara maaş farkı gelmeyeceğini hesaplayabiliriz.
Eğer yıl sonu enflasyonu %42 çıkarsa maaş farkı %13,85 olursa kök aylığı 10.979 TL'nin altında olanlar zam alamayacaklar.
Eğer yıl sonu enflasyonu %44 çıkarsa maaş farkı %15,45 olursa kök aylığı 10.827 TL olanlar zam farkından yararlanamayacaklar.
Eğer yıl sonu enflasyonu %46 çıkarsa maaş farkı %17,05 olursa kök aylığı 10.679 TL'nin altında kalanlar enflasyon farkını alamayacaklar.
Memur ve memur emeklileri altı aylık dönemler için belirlenen toplu sözleşme üzerinden kesinleşen enflasyon verisi ile birlikte aktüeryal bir hesaplama ile maaş farklarını almaktadırlar.
Yine yıl sonu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası enflasyon tahmini üzerinden üç varsayım ile hesaplama yapabiliriz.
Eğer yıl sonu enflasyonu %42 çıkarsa maaş farkı %9,71,
Eğer yıl sonu enflasyonu %44 çıkarsa maaş farkı %11,25,
Eğer yıl sonu enflasyonu %46 çıkarsa maaş farkı %12,79 olacaktır.
İçinde bulunduğumuz sıkı para politikası sebebi ile sadece taban aylık olan 12.500 TL'ye bir düzenleme gerçekleşeceği kanaatindeyim. Belki memur emeklisi ile SSK, Bağkur emeklisinin yüzdelik maaş farklarında da bir eşitleme olabilir. Her durumda emekli maaşlarına verilecek bir iyileştirme mutlaka yasal düzenleme gerektirecektir.
Özellikle 12.500 TL'lik taban aylığın 15.000 TL seviyesine çıkacağı kanaatindeyim. Şu an en düşük memur emeklisi 17.587 TL almaktadır. %12'lik bir farkla 19.697 TL'ye yükseleceğini düşünüyorum."